Морське тварина каланзовнішній вигляд, особливості поведінки і раціону

Рекламний блок

У північних широтах мешкає чудове морське тварина - калан. Його унікальність полягає в тому, що, будучи представником ссавців, він воліє водне середовище суші. І це далеко не єдина дивина, притаманна даному виду. Давайте познайомимося з ним ближче.

животное калан

Опис виду

Спочатку йшли довгі суперечки про те, до якого сімейства відноситься калан. Видра була їх близьким родичем, але ряд особливих відмінностей змушував вчених сумніватися в остаточному вердикті. У кінцевому рахунку вони зійшлися на тому, що зарахували калана до сімейства куницевих, але при цьому виділили їх в окремий вид. Правда, деякі навіть сьогодні називають цих тварин «морськими видрами».

Саме ж слово «калан» прийшло з Курильських островів. Справа в тому, що місцеві жителі називали цих тварин калага («звір» корякски). Згодом це ім'я підхопили російські мисливці, які потім донесли його до наукового співтовариства. Також слід зауважити, що на даний момент вчені виділяють три підвиди цих істот:

  • Звичайний або азіатський калан.
  • Північний калан.
  • Південний або каліфорнійський калан.
  • Ареал

    Сьогодні зустріти каланов можна в північних широтах Тихого океану. Найбільш численні групи мешкають біля берегів Камчатки, Каліфорнії, Аляски, Канади і Алеутських островів. Також завдяки зусиллям учених невеликі поселення цих звірів були виведені близько Японії і Британської Колумбії.

    У минулому ареал каланов був набагато ширше. Але із-за масового винищення людьми, в XIX столітті кордони їхнього будинку значно звузилися. Тепер їх можна зустріти лише у вищезазначених місцях, в той час як раніше вони заселяли практично всі північні узбережжя Тихого океану.

    северный калан

    Зовнішній вигляд

    Почнемо з того, що звичайний, південний і північний калан мають одні і ті ж зовнішні риси. Їх поділ ґрунтується на місці проживання, а не на зовнішніх або соціальних відмінностей. Тому цей опис підходить для всього виду в цілому.

    Це досить велика тварина: калан виростає до півтора метра в довжину і важить близько 25-35 кг Незважаючи на такі пропорції, він відмінно пристосований до водного способу життя. Його тіло має довгасту форму, з невеликою круглою головою. Хвіст у тварини короткий: товстий у підстави і тоненький на кінці.

    Головним достоїнством калана є задні лапки, забезпечені міцними перетинками. Саме вони дозволяють звірку майстерно плавати і пірнати. А ось передні кінцівки позбавлені такого пристосування. Замість цього, вони закінчуються сильними пальцями, на кінці яких розташоване головне зброю калана - кігті.

    Хутро у тварини досить щільний і густий. Завдяки цьому, він чудово переносить холод і мороз. До того ж здатність виділяти жирову змазку на поверхню шести дозволяє калані зберігати шкіру сухою навіть під час плавання під водою. Що стосується кольору хутра, то найбільш поширеними є бурі індивідууми. Однак всередині колонії зустрічаються поодинокі особини, які народжуються з білосніжно-білою шерстю.

    морские каланы

    Спосіб життя

    Отже, якими навичками володіє ця тварина? Калан більшу частину свого часу проводить у морі, лише зрідка випливаючи на сушу. Як говорилося раніше, в нього є все необхідне для цього: густе хутро, товстий прошарок жиру і потужні лапки, оснащені перетинками. Більш цікаво те, що звір може не тільки вільно плавати, але і спати на воді. Для цього він перевертається на спину і мирно лягати на поверхню. А щоб морське протягом не віднесло далеко від берега, калан обмотується водоростями, які служать йому якоюсь подобою якоря.

    Незважаючи на пристрасну любов до моря, тварини можуть досить довго перебувати на суші. Найчастіше на берег вони вибираються в холодну погоду, щоб не витрачати зайву енергію на підтримання тепла в крижаній воді. При цьому звірі намагаються осісти на скелястих прибережних зонах. Це потрібно для того, щоб ховатися серед каменів від людей. Адже саме людина є головним ворогом каланов.

    А от з тваринами-сусідами вони дружать. Їх часто можна зустріти в компанії котиків, моржів і навіть птахів.

    Раціон

    Це хижа тварина. Калан вміло полює на рибу і молюсків, хапаючи їх на плаву чіпкими лапками. Крім цього, він любить ловити морських їжаків і крабів. З останніми звір розправляється допомогою каменів: міцний панцир не можна прокусити зубами, а тому він розбивають його твердими предметами.

    Полюють калани переважно вдень. Однак при необхідності вони можуть з легкістю відправитися на пошук їжі вночі. Правда, в цьому випадку вони швидше будуть прочісувати берегову лінію, ніж відправлятися за видобутком у воду. Адже на користу їм не потрібно зір - вони цілком можуть розраховувати на добрий нюх.

    калан выдра

    На межі вимирання

    Сьогодні морські калани занесені в Червону книгу. Причиною тому стала дурість людини. У XVII-XIX століттях мисливці зі всього світу приїжджали в Північні широти, щоб роздобути цінний хутро тварини. З-за цього до початку XX століття популяція звірів знизилася більш ніж на 80 %, що могло призвести до повного зникнення виду.

    Благо природоохоронні організації вчасно зупинили безчинство. Тепер чисельність каланов поступово йде вгору. Однак про повну перемогу говорити ще зарано, адже із-за глобального потепління незабаром даний вид ризикує зіткнуться з новою, не менш небезпечною бідою.

    Рекламний блок